Handla tryggt på nätet

Author: | Posted in Onlinehandel No comments

Att handla och shoppa över nätet har blivit allt vanligare och idag föredrar många onlineshopping framför att besöka fysiska butiker. Det är smidigt och enkelt, samtidigt som man i de flesta fall

kan ta del av mycket bättre priser. Även om e-handel är väldigt smidigt så är det dock en typ av konsumtion som kräver att man är betydligt mer försiktig av sig. En färsk undersökning visar att antalet anmälningar gällande nätbedrägerier har tiodubblats inom loppet av endast 5 år.

Med det sagt bör man inte heller vara alltför rädd för att handla online, men det gäller att man är på sin vakt. Idag kan man köpa allt från möbler, elektronik och till och med hela hus med hjälp av internet. Det går även bra att exempelvis köpa vin på nätet om du inte orkar ta dig iväg till ett Systembolag eller om du har glömt att du vill bjuda på något extra gott till kompismiddagen i helgen. Med hjälp av internet är det absolut mesta möjligt och här delar vi med oss av våra bästa tips för att du ska handla så tryggt som det bara går.

Shoppa med is i magen

Det är viktigt att ha lite sunt förnuft när man handlar online och att man inte stressar sig fram. Kontrollera att företaget du vill använda dig av är seriöst och att det finns en SSL-kryptering som kommer att skydda dina personliga uppgifter. Det är viktigt att du aldrig genomför en betalning om företaget inte känns seriöst och professionellt.

Läs igenom avtalet

Alldeles för ofta struntar man i att läsa igenom de allmänna villkoren som finns på företagets hemsida. Man kanske bara klickar i knappen att man accepterar dessa eller så ögnar man bara snabbt igenom det långa avtalet. Vi rekommenderar dock att man lusläser avtalet ordentligt, för att på så sätt kunna säkerställa att man har rätt att lämna tillbaka och byta, att man vet vilka bytesvillkor som gäller, m.m.

Betalningsmetoder

Om du känner dig osäker på en hemsida, men den ändå framstår som seriös, så bör du välja ett betalningsalternativ som får dig att känna dig trygg. Det tveklöst bästa är om det finns möjlighet att handla på faktura. På så sätt kan du få hem din produkt och titta igenom den så att allting stämmer och att ingenting är trasigt. Om du är helt nöjd med din vara så betalar du alltså i efterskott. Det finns många situationer där människor har betalat i förväg och aldrig fått sin produkt. Företaget har sedan vägrat att svara kunden och både pengar och produkt är som bortblåsta.

Handla från andra länder

Ett plus med e-handel är att du kan köpa produkter från hela världen, men en nackdel är att deras köp- och reklamationsvillkor kan skilja sig väldigt mycket från dem vi har i Sverige. Det kan t.ex. vara så att ett företag inte erbjuder någon reklamationsrätt överhuvudtaget och handlar du utanför EU kommer du dessutom behöva betala tullavgift.

nominal