E-handel

Author: | Posted in Onlinehandel No comments

Att handla på internet har för de flesta blivit en självklarhet. Det har naturligtvis inte alltid varit så, utan det var först på 90-talet som handeln över nätet verkligen började att skjuta fart. Inledningsvis led e-handeln av en rad problem, till exempel något osäkra betalningsmetoder, men dessa har med tiden utvecklats och om vi tittar på internet-handeln i dag är det knappast ett problem att folk riskerar att få sina kortnummer med mera kidnappade under ett internetköp, då den fortsätter att öka.

Olika typer av e-handel
När den genomsnittlige konsumenten hör ordet e-handel tänker han eller hon troligen i första hand på att beställa fysiska varor över nätet. Det kan röra sig om allt från reservdelar till bilen till böcker, och visst utgör sådana köp en stor del av internethandlen. Det är dock viktigt att komma ihåg att en stor del av e-handeln sysslar med icke-fysiska produkter, det vill säga datorprogram och elektroniska tjänster. I detta fall kanske kunden, ofta ett företag, vill ha ett bokföringsprogram eller ett program för att hålla ordning på lagersituationen, och i båda dessa situationer är det förstås ingen fysisk vara som transporteras till kunden.

Shipping, delivery and logistic concept. Earth and cardboard boxes on laptop keyboard. Online technology. 3d

En stor del av internet-handeln ser ut som det senaste beskrivna fallet ovan. Exemplen kan göras fler: de flesta utför sina bankaffärer via internet och får då betala sina banker för tillhandahållandet av den tjänsten, eller så kanske ett litet företag anlitar en finansinstitution för att driva in obetalda fakturor från diverse kunder till företaget. Variationerna är oändliga.

Tips till kunder
Att handla via nätet öppnar upp många möjligheter. Till exempel kan du spara pengar jämfört med konventionell handel genom att företaget du beställer en vara ifrån kan hålla relativt små lagervolymer hemma. Vidare kan du söka reda på produkter som kanske inte alls går att få tag på i en vanlig affär. Ett par nackdelar är att du måste vänta några dagar på att din beställda vara har kommit fram till dig via något transportföretag, och du måste ibland dessutom fara till ett postutlämningsställe när varan väl har kommit fram. De flesta konsumenter av i dag skulle säkerligen avfärda dessa mindre nackdelar som struntsaker. Framtiden för internetbaserad handel ser därför ljus ut.

nominal